Новина

  • Начало
  • Новини
  • Андрей Андреев: Наградата за труда ни е младите да играят професионален футбол

Андрей Андреев: Наградата за труда ни е младите да играят професионален футбол

Андрей Андреев: Наградата за труда ни е младите да играят професионален футбол

  • Новини

Андрей Андреев води втория отбор на Септември (София) в Югозападната Трета лига. Той се завърна начело на тима в средата на месец октомври миналата година, когато замени Иван Гешев. Андреев е един от най-успешните треньори в новата история на клуба ни, като именно под негово ръководство родените през 2004 година спечелиха титлата в Елитната юношеска група до 17 години (сезон 2020/2021). Ето какво каза наставникът след победата на Септември II над Рилски спортист (Самоков) с 2:0 през уикенда:

- Господин Андреев, доволен ли сте от победата над един от сериозните отбори в групата – Рилски спортист?
- Разбира се, всяка победа за нашия млад отбор е важна и е добавяне на още опит.

- Каква е целта ви с втория тим в Югозападната Трета лига?
- Няколко са – едната е да запазим мястото си в групата и за следващия сезон. Смятам, че вървим в правилна посока и това няма да бъде проблем. Далеч по-основният приоритет пред всички нас е момчетата да трупат опит в мъжкия футбол. Някои от тях – родените 2006-а и 2007 година сега правят дебют при мъжете и вече изиграха сериозни мачове срещу корави съперници. Знаете колко силно е нивото на Югозападната Трета лига, всеки отбор е труден, всеки ти дава отпор. Гостуванията са тежки, но това калява момчетата. Откакто аз поех тима, вече гостувахме на Балкан в Ботевград, на Вихрен, в Перник на Миньор, в Кюстендил, Ихтиман – наистина все сериозни отбори. Неприятното е, че в последните 6 гостувания, отсъдиха срещу нас 5 поредни дузпи! Загубихме в Сливница с 1:2 с гол от дузпа, срещу Вихрен – 0:2 пак с дузпа, в Перник паднахме с 0:1 с дузпа, в Кюстендил с 1:2 пак с дузпа и в последното гостуване в Ихтиман загубихме с 0:1… отново с дузпа?!

- Това е рядко срещано явление… Долавяте ли някаква тенденция или съдиите, когато видят, че на терена единият отбор е от юноши, по-лесно отсъждат дузпи срещу него?
- Категорично на първо място аз и моят екип търсим причините за загубите или за всеки друг резултат първо в нас. Щом не сме победили, сме допуснали грешки. Но вероятно и в това, което казвате, може да има истина – когато реферите видят, че на терена са млади момчета, знаят, че по-трудно някой би им потърсил обяснение. Друго е и двата отбора да са корави съперници с опитни футболисти.

- Тази серия от дузпи срещу отбора на Септември означава ли, че сте груб отбор?
- Напротив, аз дори искам да бъдем още по-агресивни и да проявяваме още повече характер, защото ние обикновено губим единоборствата. Както вече казах, играем с 5-6 момчета родени 2006 година, които все още нямат този опит и именно това е причината да отстъпват в по-твърдите единоборства. При победата над Рилски спортист двата гола бяха дело на Боби Маринов, който играе в мъжкия отбор във Втора лига. За първото попадение му асистира Кубрат Йонашчъ – друг футболист, който е част от мъжкия състав. Никога няма да чуете да давам индивидуални оценки, но идеята е, че тези момчета, които вече са се докоснали до мъжкия и вече професионален футбол, имат повече опит. Точно в тази дума се крие разковничето – опит! Нашата цел е колкото се може повече момчета да играят мъжки футбол, за да израстват и да бъдат колкото се може по-рано готови.

- Вие треньорите често казвате, че няма нищо общо юношеския с мъжкия футбол.
- И е така. Когато играеш юношески футбол, за съжаление на сезон имаш по три-четири сериозни мача. Другите са за спаринг и поддържане на формата. Докато, когато играеш мъжки футбол, дори в нашата Югозападна Трета лига, всеки един мач е опит. Дори да играеш срещу последния в класирането – дали е Пирин (Разлог) или както преди бе Костинброд, всеки един мач е сериозен и изпълнен с множество ситуации, които са важни за мъжкия футбол. Според мен тези мачове дори в Трета лига са добра основа за преходност към мъжкия футбол.

- Каква награда си пожелавате за вашия труд?
- Най-важната награда я казвам на момчетата всеки ден преди тренировка. Повтарям им, че работата, която имаме да свършим е, те да направят поредната крачка към професионалния футбол. Дали един ден ще играят в първия отбор на Септември, или в някой друг отбор, важното е да успеят да стигнат до професионалния футбол и да се задържат в него.

Интересуваш се от ФК Септември София?

Ако искаш да ни пишеш по някакъв повод, можеш да го направиш бързо и лесно от формата ни за контакт

Пишете ни →

Партньори