Новина

  • Начало
  • Новини
  • Ясен Даскалов след турнето в Турция: Няма разлика между нас и грандовете! Единствено съперниците имаха повече самочувствие…

Ясен Даскалов след турнето в Турция: Няма разлика между нас и грандовете! Единствено съперниците имаха повече самочувствие…

Ясен Даскалов след турнето в Турция: Няма разлика между нас и грандовете! Единствено съперниците имаха повече самочувствие…

  • Новини

Ясен Даскалов е старши треньор на U15 в Академията на Септември (София). Отборът е лидер в първенството в България с внушителна голова разлика 81:6. Даскалов говори пред официалния сайт на Септември след турнето в Турция и приятелските мачове срещу Бешикташ, Фенербахче и Галатасарай. В първия ден Септември U15 загуби от Бешикташ с 1:2, след това разби Фенербахче с 3:0, а в третата си проверка загуби от Галатасарай с 1:2.

-Господин Даскалов, престижни контроли срещу турските грандове и то на тяхна земя. Каква е оценката ви за представянето на нашия отбор?
-Много съм доволен от това, което се случи. Момчетата имат нужда от такива мачове, да премерят сили срещу стойностни противници и да можем да видим къде сме в развитието си. Видяхме отлична организация от страна на домакините, хубави бази, със сигурност в тези тимове селекцията е на страхотно ниво. Когато говоря за базите, бил съм в Еспаньол и Барселона, бях две седмици в Хартс при Ангел Червенков, бил съм на базата на руския Краснодар, която мога да сравня с космически кораб – нещо уникално наистина, но в Турция нещата също са на изключително високо ниво! Истината е, че където и да съм бил в Европа, за да трупам опит, тренировките не са с нищо по-различни от нашите, но ние винаги имаме тази запазена черта – обичаме да хвалим повече чуждото. Най-много очите за футбола ми отвори Румен Гълъбов, за което съм му изключително благодарен!

-Може ли да направите сравнение между нашите юноши и момчетата от турските водещи клубове?
-Изключително сме близо на този етап до тези клубове. Казвам на този етап, защото знаете – от години повтаряме едно и също, че в един момент настъпва една пропаст между юношеския и мъжкия футбол, която ние не можем да преодолеем. Но на този етап сме много близо, ние по нищо не отстъпваме на грандовете, дори напротив – в някои неща ги превъзхождаме. Може би единственото, с което те ни превъзхождат, е по-голямото самочувствие, което имат. И може би е нормално, а това при децата и юношите доста често накланя везните в твоя полза.

-Как се побеждава Фенербахче и то с 3:0?!
-Мачът тръгна добре за нас и още до полувремето водехме с 2:0. Съперникът трудно изнасяше топката, просто нямаше решение. Знаете ли обаче какво ми направи добро впечатление – те не се отказаха да опитват, независимо от резултата. До последно опитваха и играеха така, както им беше казано. Ето това е голямата разлика. Макар че и при нас в Септември е по същия начин – изискванията на Румен Павлов, а и всички ние искаме да играем по този начин, да изритваме топката – само при краен случай. Ако преследваш на всяка цена резултат, ще се затвориш в защита, ще изритваш топката безцелно само и само да постигнеш резултата. Но това не учи и не възпитава как да играеш…

-На следващия ден играхте срещу Галатасарай, който вече бе загубил от отбора на Петър Василев с 0:4?
-И отборът на Галатасарай изглеждаше по съвсем различен начин. Мотивирани, отдадени – все едно играят дерби срещу Бешикташ или Фенербахче. Вече имаха поука от загубата от нашия отбор, воден от Петър Василев. Имаха респект от нас! Всъщност, това, което най-много ме зарадва, е, че всеки отбор подходи срещу нас с изключително голямо уважение и респект.

-Възможно ли е тези резултати да главозамаят момчетата с оглед първото място в първенството в България и победа с 6:1 срещу Левски на „Герена“?
-Нормално е по начина, по който играем и резултатите, които имаме, всеки си мисли, че ще гоним първо място. Знаете ли, аз в нито един мач не съм излязъл на разбора и не съм им казал – момчета, ние на всяка цена трябва да победим. Да, ние знаем, че преследваме победата, но за мен най-важното е отборът да играе футбол по европейски стандарти. Да могат да изнасят топката, да пресират, да подават, а не само да я ритат.

-Може би тук е и вашата роля как ще анализирате това представяне в съблекалнята с футболистите, за да ги държите здраво стъпили на земята, защото всяка победа или добро представяне срещу силни съперници, дава самочувствие, но може и да изиграе лоша шега?
-Истината е, че тези момчета са доста по-различни от масовостта! И го казвам категорично. След допуснатите загуби в Турция, макар и минимални и макар дошли след добра игра, в съблекалнята все едно бяхме загубили финал, а не контрола! Със сигурност мога да им кажа – браво, момчета, играхме добре и загубихме от силен отбор. Но правя ли им добра услуга по този начин?! Когато има грешки, е редно да ги отбелязваме, а когато играят добре и заслужават поздравления – ще ги получат!

-А сега обратно към мачовете от българското първенство?
-Да, сезонът ще бъде подновен и продължаваме нашата ежедневна работа. Аз съм радостен, че момчетата се докоснаха и премериха сили с изключително силни противници. Един от играчите ми каза – тренер, предпочитам да играя такива мачове, защото съперникът те оставя да играеш, а не те рита или не се затваря с десет души в своята половина. Има динамика, футболът е адски бърз, нямаш минута да си поемеш въздух. Само така ще израснат и нещата ще се подобрят.

Интересуваш се от ФК Септември София?

Ако искаш да ни пишеш по някакъв повод, можеш да го направиш бързо и лесно от формата ни за контакт

Пишете ни →

Партньори